Tønder Skibslag 

Tønder Skibslag

 

Fonden støttede i 2010 Tønder Skibslag med 25.000 kr. til byggeriet af et nyt vikingeskib. 

 

Fonden har modtaget disse ord fra Sissel Kondrup, Tønder Skibslag: 

"Tønder Skibslag blev dannet i 1976, hvor man fik brugsretten til vikingeskibet Imme Gram.

 

Imme Gram blev bygget i 1963 af spejderne fra Pamhule Division i Sønderjylland, under ledelse af Hartvig Nielsen. I 1976 trængte skibet til en større restaurering og skibslaget blev dannet med henblik på at få Imme Gram ud at sejle igen.

 

Siden har foreningens formål været at drive skibet, det vil sige vedligehold, reparationer og vigtigst af alt hvert år at sejle sommertogter, som gik fra Kalvø og rundt i Lillebælt og detTønder skibslag spidsen af skibet sydfynske øhav.

 

Som navnet antyder, blev Skibslaget dannet i Tønder, men har siden sin start haft medlemmer fra hele landet og fra udlandet, og Imme Gram har været hjemmehørende på Kalvø i Genner bugt.  

 

Imme Gram blev bygget efter inspiration fra Ladby skibet fra Kerteminde. Det vil sige at det var et langskib, der kunne sejles for sejl og årer. Det var lige knapt22 meterlangt, havde 32 årer, og der var plads til en besætning på op til 40 børn og voksne. De sidste mange år blev der hvert år sejlet tre sommertogter, hvor mellem 75 og 100 børn og voksne sejlede en uge af deres sommerferie i det sydfynske øhav.

 

Udover sommertogterne består foreningens aktiviteter af: Ophal i efteråret hvor skibet kom på land og blev gjort klar til vinteren; Påskelejr hvor blev skibet gennemgået, de nødvendige reparationer foretaget og almindeligt vedligehold hvor skrog og løsdele skrabes og tjæres og sejl og rig gennemgås. Senere på foråret blev skibet søsat og lagt for svaj bag Kalvø, hvor hun lå indtil sommerferien kom og besætningerne var klar til at drage af sted.

 

Imme Gram forliste ved Lyø, natten til d. 26. juli 2009, men hun lå for svaj. Siden da har Tønder Skibslag arbejdet på at rejse penge til byggeriet af et nyt vikingeskib.

 

Tønder skibslag skroget fra sidenDet er det skib, der blandt andet med bevillingen fra Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond nu er ved at blive realiseret. Herudover er byggeriet støttet af Oticon, Friluftsrådet, Fonden af 29. december 1967 og Christmas Møllers Mindefond.

 

Byggeriet blev sat i gang i efteråret 2010. De nederste fire bordgange af skibet bliver bygget af Bent Hartvig på Rudkøbing Bådeværft. I påsken 2011 overtager medlemmerne af Tønder Skibslag byggeriet, og vi håber på at  blive færdige til at søsætte i sommeren 2012." 

 

 

 

 

 

Yderligere information om projektet kan findes på: http://toenderskibslag.dk/

 

Til byggeriet af et nyt vikingeskib, har fonden ydet støtte med 25.000 kr.

 
 
  Fonden har siden 1993 uddelt
midler til almennyttige formål.
Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond  ·  Spodsbjergvej 353  ·  5900 Rudkøbing  ·  23 29 55 07