Bogens forside bliver maleriet ”Slaget på Reden” af Carl Neumann. ( Fyns Kunstmuseum)

 

Niels Bjørn Hansen - udgivelse af bogen: 

 

”EN VISNET BLOMST I HÆDERSKRANDSEN”

 

Fortællingen om det historiske slag på Reden den 2. april 1801 er en beskrivelse af helte, der kæmpede tappert mod den engelske overmagt. Men der var også enkelte, der gik i panik og stak af fra det dramatiske og blodige slag i Kongedybet.

 

”En visnet blomst i Hæderskrandsen” er en anden og sjældent beskrevet del af militærhistorien: desertørerne og mytteristernes historie. Titlen stammer fra en af datidens skillingsviser. Bogen sætter fokus på næstkommanderende på linieskibet ”Sjælland”, kaptajnløjtnant Philip Schultz og på chefen for musketererne ombord på skibet, stabskaptajn Niels Westerholt. To professionelle officerer, der begge var midt i en lovende militær karriere. Men de kunne ikke klare presset, gav og deserterede under slaget og blev dømt til døden af en krigsret.

 

På et andet af de danske skibe ”Cronborg” nægtede skibets styrmand Andreas Møhl at adlyde en ordre og begik mytteri. Han ville ikke slås længere og gik i skibets rofartøjer med en stor del af mandskabet, og sagen endte også i retten.

 

To enestående sager i dansk-norsk orlogshistorie.

 

”En visnet blomst i Hæderskrandsen” udkommer på forlaget Den blå ugle” medio januar 2013.

 

 

                                              (portræt af Niels Bjørn Hansen)  

                     

Fonden donerede 25.000 kr. til udgivelse af bogen.

 
 
  Fonden har siden 1993 uddelt
midler til almennyttige formål.
Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond  ·  H.C. Andersens Blvd. 51  ·  1553 København  ·  70 70 73 80